Czasami chodzi o to by ochronić skórę rąk lub produkt przed zanieczyszczaniami. Czasami chodzi o to, żeby uchronić przed otarciami, a czasami o to, by uchronić dłonie przed poważniejszymi uszkodzeniami mechanicznymi spowodowanymi przez obsługiwane narzędzia lub maszyny. Trudno funkcjonować i wykonywać codzienne czynności, gdy są one pokaleczone, trwale lub czasowo uszkodzone. Ochronie dłoni właśnie służą rękawice ochronne.
Rodzaje rękawic ochronnych
Są rękawice cieniutkie i zwiewne jak mgiełka. Po bardzo lekkie i doskonale przylegające do skóry dłoni rękawiczki z gumy lateksowej lub z nitrylu chętnie sięgają gospodynie domowe, pracownicy służby zdrowia, pracownicy branży gastronomicznej oraz kosmetycznej. Są rękawice, które dają większy komfort pracy (dłonie się nie pocą), ale z racji materiału chronią przed innymi zagrożeniami, czyli z dzianin (np. pokryte gumą popularne „wampirki”, które zakładają ogrodnicy, rękawice z nakropieniami, które zapewniają pewniejszy chwyt). Są rękawice ze skóry, z drelichu. Biorąc pod uwagę krój rękawicy wyróżniamy rękawice 5-cio palcowe, 3 i 1 palcowe lub bezpalcowe. Są rękawice standardowe i długie, są rękawice proste, z mankietem, ze ściągaczem. Jest w czym wybierać.
Jak wybrać odpowiedni model do wykonywanej pracy?
Okazuje się, że pełnej dowolności w wyborze środków ochrony indywidualnej, do których należą omawiane rękawice, nie ma. A to dlatego, że są one podzielone na kategorie, a przepisy bezpieczeństwa określają która z nich jest odpowiednia dla danego stanowiska pracy. Rękawice kategorii I to rękawice, które powinno się zakładać przy niskim stopniu ryzyka, czyli gdy dłoniom grozi zadrapanie, otarcie, temperatura nieprzekraczająca 50°C oraz gdy naskórek może ulec podrażnieniu na skutek dłuższego kontaktu z wodą lub delikatnymi środkami chemicznymi. Rękawice kategorii II to rękawice, które noszą pracownicy większości branż przemysłowych. Zapewniają one ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi (przecięcia, przebicia), środkami chemicznymi, temperaturą do 100°C. Rękawice ostatniej III kategorii to rękawice chroniące przed skutkami działania m.in. bardzo wysokiej lub bardzo niskiej temperatury, promieniowania, agresywnych środków chemicznych. Istotnym jest, by rękawice pochodziły od sprawdzonych producentów, czyli rękawice kategorii I powinny spełniać wymagania normy EN420, rękawice kategorii II powinny posiadać znak CE, wyniki testów i odpowiedni piktogram na rękawicy, opakowaniu i w instrukcji obsługi, a rękawice kategorii III powinny posiadać świadectwo przetestowania przez Jednostkę Notyfikowaną (CE) oraz ocenę jakości przeprowadzoną przez niezależny organ.
—
Artykuł sponsorowany