Spieki kwarcowe to uniwersalne materiały aranżacyjne wykorzystywane we wnętrzach mieszkalnych i komercyjnych. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza w kuchni — jako funkcjonalne, trwałe i odporne na uszkodzenia blaty kuchenne. Dlaczego warto wybrać blat ze spieku? Poznaj 6 powodów.
Spieki kwarcowe to wielkoformatowe płyty wykonane z naturalnych, biodegradowalnych komponentów: skał granitowych, kwarcu, iłów łupkowych, glinek i pigmentów ceramicznych. Dzięki procesowi wypiekania w wysokich temperaturach wyróżniają się wyjątkową trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Nie są to jednak jedyne zalety spieków kwarcowych. Sprawdźmy, dlaczego warto wybrać kuchenny blat ze spieku.
6 powodów, dlaczego warto wybrać blat kuchenny ze spieku
- Wymarzona estetyka. Spieki kwarcowe do złudzenia przypominają takie materiały jak szlachetny kamień (np. marmur i piaskowiec), drewno czy beton. Dzięki niemal nieograniczonemu wyborowi struktur stworzysz wymarzoną aranżację kuchni — bez ustępstw i kompromisów. Co ważne — spieki kwarcowe świetnie sprawdzają się także jako okładzina ścian, szafek czy kuchennego zlewozmywaka. Jeśli marzysz o monochromatycznej, nowoczesnej aranżacji kuchni, przy pomocy spieków z powodzeniem osiągniesz upragniony rezultat.
- Antybakteryjna powierzchnia. Zwłaszcza w przypadku powierzchni, które regularnie mają kontakt z żywnością właściwości antybakteryjne i eliminujące rozwój pleśni i grzybów to ogromna zaleta.
- Niska nasiąkalność. Z blatem ze spieków niestraszna Ci będzie rozlana woda, wino czy sok. Ciecz nie wedrze się bowiem w powierzchnię płyty i nie spowoduje trudnych do usunięcia plam.
- Odporność na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Blaty kuchenne to jedne z najczęściej eksploatowanych w mieszkaniu powierzchni. Z tego powodu są niemal nieustannie narażone na powstawanie zarysowań czy uszkodzeń mechanicznych. Na szczęście, dzięki procesowi wypiekania, spieki kwarcowe są na nie wyjątkowo odporne.
- Łatwy montaż. Spieki kwarcowe są zdecydowanie lżejsze niż kamienie szlachetnie. Ich montaż jest więc naprawdę łatwy i nie wymaga tworzenia specjalnych wsporników dla szafek.
- Wygodne czyszczenie i konserwacja. Do oczyszczenia blatu ze spieku nie będziesz potrzebował drogich i trudno dostępnych detergentów. Z zabrudzeniami, rozlaną cieszą czy okruchami doskonale poradzi sobie wilgotna szmatka i uniwersalny płyn czyszczący.
Dzięki szerokiemu wyborowi dostępnych wzorów i struktur blatów ze spieków takie powierzchnie doskonale pasują do każdej kuchni. Świetnie sprawdzą się zarówno we wnętrzu urządzonym klasycznie, jak i w tym zaaranżowanym w nowoczesnym, minimalistycznym, industrialnym czy rustykalnym stylu.
Źródło: https://www.e-stone.pl/
—
Artykuł sponsorowany