Posadzka w restauracji musi spełniać zarówno normy bezpieczeństwa, jak i powinna wyróżniać się estetyką – nieprzytłaczającą, współgrającą z otoczeniem oraz nadającą przestrzeni charakteru. Rozwiązań technicznych, po które sięgają restauratorzy, jest naprawdę wiele. Jedni stawiają na wielkoformatową glazurę, a inni na drewniane parkiety czy panele winylowe. Coraz popularniejszym rozwiązaniem są także posadzki żywiczne z żywic epoksydowych lub poliuretanowych. Czy ich wybór to strzał w dziesiątkę przy wykańczaniu sali restauracyjnej? Poznaj odpowiedź na to pytanie!
Posadzki żywiczne: ich wytrzymałość i normy użytkowe
Posadzka żywiczna to doskonały pomysł na posadzkę w restauracji, o czym można przekonać się, odwiedzając wiele lokali w całej Polsce, w tym w Warszawie! Żywice epoksydowe i poliuretanowe od lat stosowane są przy wykańczaniu różnych przestrzeni zewnętrznych oraz wewnętrznych, dlatego nie ma żadnych technicznych przeciwwskazań, by wykorzystać je właśnie w restauracji, barze, kawiarni, jadłodajni czy we wnętrzu sali bankietowej! W większych lokalach, w których ruch jest naprawdę duży, rekomendowane jest stosowanie żywic poliuretanowych. Są one znacznie wytrzymalsze od odpowiedników epoksydowych, które doskonale spiszą się jednak w mniejszych restauracjach. Jeśli chodzi zaś o ogólne własności techniczne posadzek żywicznych, warto podkreślić, że są one:
- odporne na agresywne działanie cieczy, środków czyszczących czy soków z różnych produktów spożywczych;
- łatwe w utrzymaniu czystości dzięki równej powierzchni bez fug, załamań czy dylatacji;
- antypoślizgowe i doskonale wygłuszone, co wpływa na komfort ich użytkowania przez restauracyjnych gości;
- odporne na działanie obciążeń dynamicznych i statycznych – przez lata utrzymują one swój estetyczny wygląd bez rys, pęknięć czy ubytków;
- wytrzymałe na promieniowanie UV – w przypadku żywic barwionych, nie blakną, długo ciesząc intensywności swoich barw.
Ponadto posadzki żywiczne łatwo się przygotowuje, nawet jeśli mają one zostać założone na wylewce betonowej z ogrzewaniem podłogowym. Ich cena w stosunku do wysokiej jakości, również jest bardzo atrakcyjna, co udowadnia producent i dystrybutor Techniart. Firma ta słynie z produkcji wysokiej klasy żywic epoksydowych i poliuretanowych nie tylko do restauracji, ale nawet do hal magazynowych czy do tworzenia parkingów podziemnych!
Posadzka, która stanie się wizytówką lokalu? Postaw na żywicę barwioną!
Posadzki żywiczne nie tylko cenione są za wysokie parametry techniczne, ale także za swoją niepowtarzalną estetykę! Bez trudu można z żywicy epoksydowej stworzyć prawdziwą wizytówkę lokalu. W nowoczesnych restauracjach warto postawić na posadzkę w wyrazistym kolorze i z błyszczącą nawierzchnią. Przestrzeń w stylu awangardowym można zaaranżować z użyciem żywic bezbarwnych, zatapiając w nich różne przedmioty czy mieszając ją z barwnikami do żywic. W industrialnych restauracyjnych przestrzeniach dobrze sprawdza się odmiana w ciemnych barwach np. z dodatkiem drobnego piasku ozdobnego. Klasyczny i elegancki wystrój lokalu dopełnić może żywica epoksydowa imitująca marmur. Doskonałym przykładem jest zestaw TECHNIPLAST 400 NANO ze zdolnością do samoregeneracji.
Jak można zauważyć, pomysłów na posadzkę z żywicy w restauracji, jest naprawdę wiele. Wysokiej klasy masy żywiczne naprawdę gwarantują setki możliwości, w tym realizację nawet najbardziej designerskich pomysłów!
—
Artykuł sponsorowany
to musi bardzo ładnie wyglądać